CS:GO ja Twitch

Sekä CS:GO, että Twitch ovat varmasti monille tuttuja käsitteitä. Ainakin sanat ovat tuttuja, vaikka itse aihe ei olisikaan kaikkein tutuin mahdollinen. CS:GO ja Twitch ovat kuitenkin kulkeneet käsi kädessä jo vuosien ajan. Tähän syynä on CS:GO:n suuri suosio e-urheilulajina sekä Twitchin tarjoama palvelu, jossa ihmiset pääsevät seuraamaan reaaliajassa, mitä pelaajat tekevät. Pelaajat voivat valita näkymän, joskin suosituimpia ovat ne, joissa näkyvät sekä peli, että pelaaja.   

CS:GO on yksi suosituimmista e-urheilulajeista, joka on vuosien varrella ollut muun muassa yksi striimatuimpia pelejä Twitch palvelussa. Vuosien varrella CS:GO:ta on pelattu ajoittain enemmän ja ajoittain vähemmän palvelussa. Suurimmillaan CS:GO:n suosio Twitchissä on suurten turnausten aikoihin. Esimerkiksi suuria tulossa olevia turnauksia ovat IEM Katowise, ESL Pro League Season 15. Lisäksi ehdoton piikki CS:GO:n näkyvyyteen Twitchissä tulee vuonna 2022 todennäköisesti kaksi kertaa. Tämä johtuu siitä, että Major turnaukset järjestetään näillä näkymin vuoden aikana kaksi kertaa. 

Mikä on CS:GO?

CS:GO eli Counter Strike: Global Offensive on yksi internetin suosituimpia pelejä. Kyseessä on Valve Corporationin taktinen ammuntapeli. Pelissä kaksi joukkuetta, joissa molemmissa on viisi pelaajaa, pelaa vastakkain. Pelissä toisella puolella ovat terroristit ja toisella puolella poliisien erikoisjoukot. Molemmilla joukkueilla on omat tavoitteensa riippuen siitä, edustavatko he kierroksella poliiseja vai terroristeja. Jos joukkue edustaa terroristeja, voivat he voittaa asettamalla räjähteen toiseen pelistä löytyvistä paikoista, jonne se kuuluu asettaa. Poliisin erikoisjoukot puolestaan voittavat, jos he onnistuvat estämään räjähteen asettamisen tai onnistuvat purkamaan räjähteen ennen sen räjähdystä. 

Yleensä yksi kierros kestää maksimissaan 1 min 45 sek ja yhteensä kierroksia on maksimissaan 30. Näin ollen esimerkiksi turnauksessa yksi ottelu kestää noin 45 minuuttia. Ennen ottelun alkua arvotaan puolet. Kun kierroksia on takana 15, vaihtuvat puolet. Hyvin harvoin ottelu loppuu 15 – 15 tasapeliin. Jos näin kuitenkin käy, pelaavat joukkueet jatkoajan, joka kattaa 4 ottelua. Eli kaksi ottelua molemmin puolin. Myös suomalaisia pelaajia on CS:GO:n  huippunimissä. Suomalainen ENCE on kansainvälisestikin menestynyt joukkue CS:GO:n parissa. 

Mikä on Twitch?

Twitch on nykyisin hyvin suosittu suoratoistopalvelu, jonka sisältö on pääasiassa videopeleihin liittyvää. Kuitenkin myös muita aiheita voi olla, kuten ruoanlaittoa sekä esimerkiksi puhtaasti keskustelua. Kesäkuussa 2011 perustettu Twitch on striimaukseen, eli suoratoistoon, keskittynyt sivusto, joka on suunnattu erityisesti tietokone- ja konsolipelaajille. Nykyisin palvelu kuitenkin tarjoaa hyvin monipuolisesti mahdollisuuksia käyttäjilleen. 

Amazon on omistanut Twitchin vuodesta 2014 alkaen. Vuosien varrella sivuston suosio on kasvanut hyvin paljon ja jatkaa kasvuaan. Twitchissä on kuukausittain yli 2 miljoonaa streameria, samalla käyttäjistä yli 17 000 ansaitsee rahaa Twitch Partner ohjelman avulla. Twitch Partner tarjoaa käyttäjille esimerkiksi mahdollisuuden maksullisiin tilauksiin sekä mainospaikkoihin. Tällä hetkellä Twitch toimii sekä verkkosivustollaan, että Twitch sovelluksella. Sovellus on saatavilla esimerkiksi Android- ja iOS-laitteille, Playstation 3:lle/4:lle/5:lle sekä Xbox 360:lle/Onelle/Series X:lle. Lähetyksiä voi katsoa ilmaiseksi ilman kirjautumista. 

Twitch palvelusta löytyy paljon erilaisia striimauksia aina videopeleistä, kuten suosittu League of Legends, joka on taisteluareenamoninpeli tai sekä yksinpelinä, että moninpelinä pelattava Starcraft 2 ruokailuun liittyviin esityksiin. Tarjolla on myös keskusteluohjelmia tai esimerkiksi harrastuksia. Twitchillä on kuitenkin tiukat vaatimukset ja striimaajat voidaan helposti laittaa jäähylle, jos he rikkovat palvelun sääntöjä. Tämä koskee myös suuren suosion saaneita striimaajia, joten valvonta on hyvin tarkkaa.