DOTA 2

DOTA 2

Dota 2, tuo Valve Corporationen taisteluareenamonin peli on julkaistu 2013. Dota 2 on strategiepeli, joka toimii niin Microsoftilla, OS X:llä sekä Linuxilla. Dota 2 on jatko-osa pelille Dota (Defence of the Ancients). Pelin valmistelu on aloitettu jo 2009 ja beta vaihe kesti kaksi vuotta. Sen jälkeen 2013 julkaistiin Dota 2. Peliä sekä sen modeja on mahdollista pelata ilmaiseksi Steamin kautta, mikä on aina iso plussa.

Dota 2 on yksi suosituimmista peleistä niin harrastelija kuin ammattilaistasollakin. Steamissa sillä onkin parhaillaan yli miljoona pelaajaa samaan aikaan. Dota 2 on myös hyvin paljon arvostelua osakseen saanut peli. Toisaalta arvostelut ovat olleet hyviä, sillä pelin mekaniikka on erittäin hyvää, samoin laatu muutoinkin. Myös alkuperäisen modin kunnioitus on asioita, joita arvostetaan. Se mistä Dota 2 saa helposti negatiivista palautetta on, että se koetaan vaikeaksi lähestyä. Siihen ei tartuta yhtä hyvin kuin esimerkiksi League of Legendsiin.

Dota 2 on kuitenkin suosittu peli ja sen suosion voi odottaa pysyvän korkeana vielä kauan. Dota 2 on suosittu peli niin harrastelijoiden, ammattilaisten kuin penkkiurheilijoiden ja vedonlyöjien parissa. Siitä asti, kun peli on julkiastu, on sitä myöskin päivitetty säännöllisesti. Peliin on lisätty julkaisun jälkeen muun muassa erilaisia uusia ominaisuuksia, lisätty sekä sankareita että esineitäkin. 2016 vuodesta alkaen otteluiden katsominen ja sankarien tarkastelu ovat olleet mahdollisia myös virtuaalitodellisuudessa.

Pelinkulku

Dota 2 on peli, jossa on kaksi viiden hengen joukkuetta pelaamassa vastakkain. Peli kestää yleensä noin 30–60 minuuttia ja päättyy kun toinen joukkue saa tuhottua vastajoukkueensa tukikohdan päärakennuksen.

Pelissä pelaajilla on oma sankarihahmonsa, jolla on omat pelityylinsä sekä erilaisia kykyjä. Hahmon voi valita tällä hetkellä noin 120 eri hahmosta. Vuosittain hahmoja yleensä lisätään peliin 2–3. Pelissä kerätään kokemuspisteitä, rahaa sekä esineitä, jotta kamppailu vastajoukkuetta vastaan on mahdollista. Tavoitteena on, että joukkue onnistuu tuhoamaan vastustajan päämajan ennen kuin vastustaja tuhoaa joukkueen päämajan.

Pelitapoja on useita, mutta oleellista pelissä on tiimityöskentely sekä hyvät kommunikaatio taidot. Kun peli etenee, niin hahmot kehittyvät ja vahvistuvat samaan tahtiin. Pelin kulku puolestaan voidaan jakaa erilaisiin vaiheisiin.

Strategiavaihe: Kapteenit poistavat hahmoja valittavista hahmoista, jonka jälkeen pelaajat valitsevat hahmonsa. Tällä saadaan vahvistettua omaa strategiaa sekä häirittyä vastustajaa. Alkupeli kestää 0–15 minuuttia, tuolloin pelaajat jakautuvat kartalle oman strategiansa mukaisesti. Kun keskivaihe alkaa, se kestää 15 minuutista 35 minuuttiin. Tuolloin pelissä pyritään pelaamaan oman pelistrategian mukaan. Loppupeli on 35 minuutista ylöspäin.

Miten voittaa pelissä? Pelissä voittoon on monia tapoja. Käytännössä voittoon vaikuttaa varsinkin hahmojen valinnat. Pelistrategia on myös avain asemassa ja samoin, miten strategiaa suorittaa. Joukkueen osaaminen sekä kommunikointi ovat myös tärkeitä. Kaiken kaikkiaan joukkuedynamiikka on pelissä avainasemassa. Pelissä on myös niin kutsuttu ”juustostrategia”, jossa huonoin seurauksin jätetään huomiotta epätyypillinen hahmovalinta tai strategia.

E-urheilu ja Dota 2

Dota 2 on yksi  suurimpia ja suosituimpia e-urheilupelejä. Ei ole ihme, että sen ympärillä pyörii suuret rahat niin pelaajien keskuudessa kuin myös vedonlyönnissä. Dota 2 on hyvin suosittu niin kilpapelaamiseen kuin myös vedonlyöjillä. Parhaimmillaan erilaiset Dota 2 -turnaukset keräävät jopa miljoonia katsojia internetissä sekä televisiossa.

Dota 2:lla on erittäin tunnetut ammattilaisjoukkueet ja suuria turnauksia useita kertoja vuodessa. Ammattilaisjoukkueet kilpailevatkin ympäri maailman järjestettävissä turnauksissa säännöllisesti ja Dota 2 ammattilaisten tulot voivatkin olla useita miljoonia vuodessa. Dota 2:n voittopotit ovat e-urheilussa kaikkein kovimmat, mikä tosiaan pelaajien tuloissa on hyvin havaittavissa.

Valven vuosittain järjestämä turnaus ”The International” on suurin Dota 2 turnaus maailmassa. Sen lisäksi Valven rahoittamana toimii myös monet Major -turnaukset.

Vuonna 2020 ei Internationalia järjestetty, mutta vuonna 2019 se järjestettiin. Tuolloin voittajaksi selviytyi OG ja voittopotti oli yli 34 miljoonaa dollaria. Vuonna 2018 voittopotin keräsi myös OG, tuolloin potti oli noin 25 miljoonaa dollaria.  21017 The Internationalin voitti Team Liquid ja voittopotti oli noin 24 m,iljoonaa dollaria.

Seuraava The International tulee olemaan lokakuussa 2021 ja voittopottina on noin 40 miljoonaa dollaria. Nähtäväksi jää, että kuka voittaa turnajaiset.

Dota 2 on myös suomalaisten suosiossa ja suomalisiin Dota 2 huippuammattilaisiin lukeutuvat muun muassa Matumbaman, JerAxi ja Topson. Tällä hetkellä JerAx on maailman toisiksi eniten tuloja saanut pelaaja lähes 6,5 miljoonan dollarin tuloilla. Topson on yltänyt sijalle 5 lähes 5,5 miljoonan dollarin tuloilla ja Matumbaman on sijalla 10 lähes 4 miljoonan dollarin tuloilla.

Kuitenkaan suomalaisten keskuudessa Dota 2 ei ole yhtään niin suosittu kuin esimerkiksi League of Legends. Syynä tähän lienee se, että Dota 2:sta pidetään huomattavasti vaikeammin lähestyttävänä kuin monia muita pelejä. Suomalaisten suosiossa ovatkin enemmän muun muassa Counterstrike GO ja Overwatch. Suomessa vain LanTrek järjestää Dota 2 kilpailuita.

Dota 2 yhteenveto

Dota 2 on erittäin suosittu ja onnistunut peli, jonka pelaajia löytyy ympäri maailman. Myös suomalaisia pelaajia on huippu ammattilaisten listoilla. Dota 2 ammattilaisten tulot ovat suurimpia e-urheilun parissa, sillä voittopotit Dota 2 turnauksissa nousevat useisiin miljooniin, toisin kuin muilla peleillä.

Dota 2 on strategiapeli, jota pelataan joukkueissa. Jokainen joukkue onkin riippuvainen joukkuedynamiikan, strategioiden sekä kommunikoinnin toimivuudesta. Dota 2 on haastava peli, jota ei voi voittaa ilman vahvaa osaamista ja strategiaa pelissä.