World of Warcraft

World of Warcraft eli kaikkien tuntema WOW

World of Warcraft on julkaistu jo vuoden 2004 marraskuussa. Lähes 20 vuotta siis pelillä on ikää, mutta silti sen suosio pysyy. WoW on Blizzard Entertainmentin kehittämä Warcraft-pelisarjan peli. Se on verkkoroolipeli, jota pelataan moninpelinä.

Tällä hetkellä World of Warcraftissä on 8 eri lisäosaa, eli The Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm, Mists of Pandaria, Warlords of Draenor, Legion, Battle for Azeroth ja Shadowlands. Lisäosien julkaisu vaikuttaa aina pelaajamääriin niin hyvässä kuin pahassa. Lisäosat ovat ajoittain olleet erittäöin onnistuneita ja ajoittain pelaajat ovat kaikonneet niiden vuoksi.

World of Warcraftissa pelataan usein yksin tai pienissä porukoissa. Peli on mahdollinen pelata täysin yksinkin, mutta se voi olla hyvin haastava niin. Siksi yleensä pelissä pyritään rakentamaan kiltoja sekä liittoutumaan.

Pelin idea

Pelin alussa pelaajan tulee asettua joko Liittouman tai Lauman puolelle, joista molemmista puolista löytyvät omat rotunsa. Kaikilla roduilla on jo valmiina oma taustatarinansa. Periaatteessa pelissä rodun valinnalla ei ole oleellista merkitystä. Rodunvalinta voi toki vaikuttaa siihen, että missä on pelaajan aloituspaikka tai millaisia taitoja hahmolla on. Kuitenkaan sisällöllisesti ei rodun valinta peliin vaikuta. Kun  rotu on valittu, tulee pelaajan valita hahmolleen luokka, nimi sekä ulkonäkö.

Rotu valitaan siis sen mukaan, että asettuuko pelaamaan Liittouman vai Lauman puolelle. Liittouman puolelta löytyvät rodut: ihminen, yöhaltia, kääpiö, maahinen, draenei ja worgen. Lauman puolella rodut puolestaan ovat: örkki, taureeni, epäkuollut, peikko, verihaltia ja hiisi. Näiden rotujen lisäksi löytyy pandareeni, joka on kummallekin puolelle sopiva rotu.

Pelissä noustaan tasoja ylös sitä mukaa kun hahmo kehittyy. Kun tasoja nousee ylöspäin, niin erilaisia toimintoja ilmestyy pelaajalle. Kun pelaaja esimerkiksi saavuttaa tason 10, voi hän ottaa osaa Liittouman ja Lauman välisiin taisteluihin taistelukentillä. Samoin hän voi käydä läpi instanssiluolastoja. Kun pelaaja saavuttaa tason 15, niin hänellä on mahdollisuus liittyä automaattisesti ryhmiin, jotka pyrkivät luolastoihin.

NPC hahmojen antamien tehtävien suorittaminen on iso osa Wolrld of Warcraftin pelaamista. Kun tehtäviä suorittaa, niin niistä voi voittaa joko rahaa tai erilaisia esineitä, jonka lisäksi lähes aina tehtävien suorittamisesta saa kokemuspisteitä. Kun tehtäviä suorittaa, niin samaan aikaan pelin juoni selviää paremmin pelaajalle. Yleensä pelit ovat eräänlaisia ketjutehtäviä, eli tehtävät jatkavat tarinaa, jonka edellinen tehtävä alkoi. Mitä tehtävät yleensä ovat? Tehtävät voivat olla monipuolisia, ne voivat olla keskustelua tietyn henkilön kanssa, tai etsiä tietty paikka, tavaroiden keräilyä tai jopa vihollisen tappaminen.  

World of Warcraftia voi pelata yksinkin, mutta siinä voi myös liittoutua muiden pelaajien kanssa halutessaan. Myös killan perustaminen on mahdollista, silloin pelissä kutsutaan ystäviä, luodaan vaakuna ja ostetaan kiltapankki. Kiltapankkiin kiltalaiset voivat sitten varastoida niin tavaroitaan kuin rahaakin. Kiltaan kuuluvilla on myös mahdollisuus muun muassa ostaa erilaisia palkintoja, kunhan killalla on riittävästi mainetta sekä he voivat saada uusia kykyjä.

Mitä tapahtuu, kun World of Warcraftissa kuolee? Tuolloin hahmo ilmestyy hautausmaalle ja sitä voivat muut pelaajat yrittää herätellä eri tavoin. Mahdollisuus on muun muassa väliaikaiseen ylösnousuun. Samalla kun pelaaja on kuollut, niin hänen omistamansa tavarat alkavat rikkoontua. Jos mikään muu ei auta pelaajan pelastamista, niin NPC hahmo, joka on Spirit Healer, voi elvyttää hahmon.

World of Warcraft turnaukset

Tunnetuimpiin World of Warcraft turnauksiin ja kilpailuihin kuuluvat the Arena World Championship ja Mythic Dungeon International. Molemmat jouduttiin perumaan vuonna 2020 covid -19 pandemian vuoksi, mutta vuonna 2021 ne järjestetään jälleen.

Vuonna 2021 on 14. kerta kun the Arena World Championship (AWC) järjestetään. Se järjestetään kahdessa osassa ja sen loppuhuipennus ja finaali on the AWC: Shadowlands 2021, jossa voittopotissa on 900 000 dollaria. Ensimmäisessä osassa pelaavat Pohjois-Amerikan ja Euroopan pelaajat kaikille avoimissa kisoissa. Tarjolla on 10 000 dollarin voittopotti sekä pisteitä. Seuraavalla kierroksella voittopotti on 160 000 dollaria. Lopulta kaikkien alueiden parhaat 4 joukkuetta ovat finaalissa, jonka voittopotti on 200 00  dollaria. Toisella kaudella taistelee kaksi ykköskierroksen alinta joukkuetta avointa kilpailijakenttää vastaan. Lopulta voittopotissa on 300 000 dollaria, kun toinen kausi loppuu.

Mythic Dungeon Internationalin (MDI) koostuu vuonna 2021 kahdesta erillisestä kaudesta, joista molemmat päättyvät upeassa Global Finals -turnauksessa, sekä kertaluonteisissa turnauksissa. Voittopottina on 750 000 dollaria ja sen voitto on mahdollista eripuolilla maailmaa. Vuonna 2021 turnajaisia on kahden kauden ajalla.  Kausi koostuu aina neljästä kilpailusta, jotka huipentuvat lopulta finaaliin. Joukkueet saavat pisteitä menestymisensä perusteella ja kunkin kilpailun voittaja saa 20 000 dollaria. Neljän kilpailun jälkeen 6 eniten pisteitä kerännyttä joukkuetta etenee maailmanlaajuiseen finaaliin. Lopullisen finaalin päävoitto on 300 000 dollaria sekä titteli: MDI:N maailmanmestari

World of Warcraft yhteenveto

Kaiken kaikkiaan World of Warcraft on hyvin vanha peli, jonka suosio on edelleen erittäin tasaista. Vaikka peli on ollut voimissaan jo 2000 luvun alkupuolelta, on turnajaisissa edelleen osallistujia ja pelin ympärillä pyörii suuria rahasummia. Pelaajat ovat ammattitasoisia ja hyvin kilpailuhenkisiä. Vedonlyönnin puolella ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi World of Warcraftia suuremmin nähdä. World of Warcraft onkin monelle kuiskauksia menneisyydestä, vaikka se edelleen suuressa suosiossa onkin.