Rocket League

Rocket League

Rocket League on hyvin suosittu Psyonixin kehittämä peli, joka on hyvin erilainen netissä pelattava urheilu peli. Pelissä pelataan pallopelejä rakettiautoilla. Rocket League on ilmestynyt vuonna 2015 Steam- (Windows/Mac/Linux) ja PS 4 -alustoille. Sen jälkeen peli on ilmestynyt myös Xbox Onelle ja Nintendo Switchille.

Tällä hetkellä pelin suosio on vielä kasvamassa, mutta sen uskotaan kasvavan vielä hyvinkin suureksi. Potentiaaliahan Rocket Leaguessa on, vaikka sitä ei vielä toistaiseksi ole täysin käyttöön valjastettukaan. Rocket league on kuitenkin perimiltään niin yksinkertainen peli, että sen kanssa alkuun pääseminen on hyvin helppoa.

Toistaiseksi kuitenkin Rocket League ei ole vielä niin arvostetussa asemassa, kuin monet muut Twitchissä striimattavat pelit. Sitä suositumpia ovat muun muassa League of Legends, CS:GO sekä Dota 2.

Pelinkulku

Pelin kulku on hyvin helppo Rocket Leaguessa. Käytännössä peliä voi katsoa helposti sellainenkin ihminen, jolla ei ole mitään tietoa koko pelistä etukäteen. Peli on omalla tavallaan hyvin saman kaltaista kuin jalkapallo mutta hyvin epärealistista kaikin puolin. Pelissä jalkapallon pelaajat ovat korvattu autoilla, joissa on rakettimoottorit. Autoilla törmäämällä palloon, on palloa tarkoitus liikuttaa kohti vastustajan maalia. Peli kestää yleensä muutamia minuutteja, mutta se on täynnä toimintaa ja vauhtia alusta loppuun saakka.

Pelissä on kaksi joukkuetta, joissa kummassakin on 3 pelaajaa sekä molemmilla joukkueilla oma maalinsa. Ideana on saada pallo vastustajan maaliin, aivan kuten jalkapallossakin. Se joukkue voittaa, joka saa aikarajan aikana pallon useamman kerran vastustajan maaliin. Pelissä on myös sallittua romuttaa vastustajan autoja muun muassa törmäilemällä ja kiilaamalla. Kun auto tuhoutuu, niin se on tovin aikaa pelistä poissa ja palaa sitten.

Pelissä pelataan siis autoilla, jotka toimivat rakettimoottoreilla. Autoja on molemmilla joukkueilla kolme, eli yhteensä kentällä on 6 pelaajaa samaan aikaan. Autot voivat liikkua monin eri tavoin, myös esimerkiksi hyppäämällä, lentämällä sekä liikkumalla vaikkapa seiniä pitkin. Autot tulee toki tankata välissä ja siksi areenalla on myös alustoja, joiden yliajaessa saa pelaaja lisää polttoainetta.

Pelimuodot Rocket Leaguessa

Pelimuotoja on Rocket Leaguessa useita. Yleisin muoto on jalkapallon kanssa saman tyyppinen pelaaminen, mutta pelaamista on myös jääkiekko tyylillä sekä koripallon merkeissä. Lisäksi on vielä Rumble, jossa on pelaajille esimerkiksi erikoisvoimia apuna. Dropshotissa puolestaan pallolla pyritään tekemään reikä vastustajan puolelle.

Miten siis jalkapallo, jääkiekko ja koripallo eroavat Rocket Leaguessa. Samalla tavoin kuin oikeassa elämässä. Eli pallo vaihtuu, samoin pelitekniikka vaihtuu. Koripallossa pallo heitetään koriin, jalkapallossa pallo potkaistaan maaliin ja jääkiekossa kiekkoa lyödään mailalla kohti maalia.

Lisäksi Rumble tarjoaa parempia mahdollisuuksia puolustaa omaa maalia sekä tehdä maali vastapuolen maaliin. Dropshotissa haastetta tulee, kun reikä pitää saada tehtyä vastapuolelle, jotta pallon voi tiputtaa reiästä ja voittaa.

Rocket League ja e-urheilu

Rocket League on e-urheiluna nousemassa koko ajan paremmin suosioon. Tällä hetkellä pelin kanssa on helppo päästä alkuun, sillä pelin idea on hyvin yksinkertainen. Pelaamisen edetessä taitotasoja on paljon, joten kuitenkaan ammattilaistasolle ei pääse ihan tuosta vaan.

Siitä asti, kun Rocket League on ilmestynyt, on se sisältänyt runsaasti niin kilpailuita erilaisilla tasoilla.  Kilpailuita on ollut alusta lähtien niin harrastelijoille kuin ammattilaisillekin. Ammattilaistasoisia kilpailuita järjestääkin pelin kehittäjä Psyonix.

The Rocket League Championship Series (RLCS)on suurin kilpailu Rocket Leaguen parissa. Vuoden 2020 kisat, eli kaksi kautta, peruuntuivat alkaneen covid pandemian vuoksi. Kuitenkin sitä ennen kilpailut olivat järjestyneet säännöllisesti huhti-elokuussa 2016 alkaneesta kaudesta eteenpäin. 11. kausi on alkamassa lokakuussa 2021 ja se kestää heinäkuulle 2022 asti. Voittajana oli viimeisenä NRG Esports kaudella 8. joka pelattiin lokakuusta joulukuuhun 2019.

Vielä ei tiedetä, että millainen on tuleva ammattistason rakenne Rocket Leaguessa, sillä Psyonix on ilmoittanut uudistavansa rakennetta. Toistaiseksi erilaisissa kilpasarjoissa on ollut jaossa miljoonia dollareita, mikä on ihan hyvä summa e-urheilun parissa. Tällä hetkellä oletuksena on, että muutos olisi hyvin positiivinen. Psyonix on ilmoittanut, että palkintosummat tulevat nousemaan jopa 4,5 miljoonaan dollariin asti. Mestaruuskisat pelataan aina kauden päätteeksi ja tuolloin olisi voittajajoukkueelle voittopotissa tarjolla miljoona dollaria.

Suomessa Rocket Leaguen turnauksia järjestää Raketti E-sports ry, eli yhdistys, joka on perustettu vuonna 2019. Kyseinen yhdistys järjestää  niin turnauksia kuin myös muunlaisia yhteisötapahtumia Rocket League peliin. Raketti E-Sports ry eli Rakettiliiga on myös perustanut Suomen ensimmäisen kilpailullisen Rocket League liigan vuonna 2020. Yhdistys on kuitenkin mukana myös muussa, se on esimerkiksi ollut osallisena vuoden 2019 eSM kilpailuihin, jotka järjestettiin Insomnia LAN -tapahtuman kanssa.

Suomella on myös omat Rocket League tiiminsä, jotka ovat nimeltään SAWO ESPORTS sekä EXEN ESPORTS. SAWO:n peleihin kuuluvat Rocket Leaguen lisäksi CS:GO, Joukkue ja NHL, EXENillä taas on peleinään Rocket Leaguen lisäksi CS:GO, Joukkue ja Fortnite.

Rocket League yhteenveto

Rocket League on pelinä hyvin valloittava. Se ei vielä toistaiseksi ole yksi suurimmista ja suosituimmista e-urheilupeleistä, mutta suosio on nousemassa. On hyvin selkeää, miksi suosio nousee koko ajan. Rocket League on pelinä hyvin yksinkertainen ja sitä on helppo seurata myös sellaisen ihmisen, joka ei  ole peliä aiemmin seurannut. Samalla myös pelin pelaaminen on huomattavasti helpompaa kuin monien muiden pelien pelaaminen aluksi. Kuitenkin ammattilaistasolle päästäkseen, tulee pelaajan olla jo erittäin hyvä pelissä.

Rocket League on kenties vähemmän tuttu nimi, mutta sillä järjestetään turnauksia niin maailmalla kuin Suomessakin. Voittopotti on parhaimmillaan jopa miljoonan dollarin suuruinen, mikä on jo suuri summa e-urheilussa.