Fortnite

Fortnite – e-urheilun mielenkiintoinen tulokas

Fortnite on Epic Gamesin 2017 julkaisema kolmannen persoonan ammuntapeli. Pelissä on kuitenkin lisäksi myös roolipeli ominaisuuksia sekä selviytymispelin ominaisuuksia. Peli pelataan verkossa ja se on saatavilla niin Andoird, macOS, Nintendo Switch, PS4 ja PS5 konsoleille kuin Xbox Onelle ja Windowsille.

Nykyisen suosionsa Fortnite on saavuttanut Battle Royale pelimuodollaan. Battle Royalessa 100 pelaajaa pelaa toisiaan vastaan ja viimeiseksi eloonjäänyt on pelin voittaja. Peliä voi pelata kahdella eri muodolla kilpailullisesti, nuo muodot ovat solo ja duo. Solo tarkoittaa siis yksin peliä, jossa voittajana on viimeinen eloonjäänyt sadasta pelaajasta. Kaksinpelissä pelataan muita kaksin pelaavia vastaan. Huomioida kannattaa kaksinpelin kanssa, että toisinaan kaksinpelissä kohtaa yksin pelaaviakin ja itsekin voit sitä yksinkin pelata.

Fortnite on sekä nuorten, että myös hieman vanhempien suosiossa oleva peli. Pelin suosio onkin hyvin suuri, sillä pelaajia on satoja miljoonia kuukausittain. Lähes jokainen nuori pelaaja on edes kokeillut Fortnitea.

Fortnite ei ole täysin ongelmaton peli, vaikka se on hyvin helposti pelattavissa. Fortnitea on syytetty muun muassa Among Us pelin kopioimisesta, ja kritiikki on osunut kovasti Fortniteen. Fortnite kehittäjillä on ollut riitaa myös Applen kanssa. Fortnite onkin ajoittain kriisien varassa, kun taas tilanne rauhoittuu.

Pelin kulku

Kaikki, jotka osallistuvat peliin aloittavat ottelun samasta bussista, joka lentää saaren yli. Pelaajat hyppäävät maahan eri kohdista ja koittavat kerätä itselleen mahdollisimman paljon aseita sekä erinäisiä apuvälineitä. Saarta ympäröi myrsky, jonka lähestymisen näkee muun muassa kartasta. Pelaaja ei saa joutua myrskyyn. Myrsky pienentää peli aluetta ja näin lopulta pelaajat ovat kaikki lähellä toisiaan. eli vaikka pelaajien määrä vähenee koko ajan, niin kohtaamisten todennäköisyys kasvaa, kun pelitilaa on vähemmän.

Pelin aselajeihin kuuluvat seuraavat aseet: Assault Rifles, Machine Guns, SMGs, Pistols, Shotguns, Sniper Rifles ja Explosive weapons. Myös yksittäisiä erikoisaseita voi löytyä, erikoisaseet ovat kuitenkin harvinaisia ja ase on sitä tehokkaampi mitä harvinaisempi se on.

Sen lisäksi, että pelissä on aseita, on siinä myös erilaisia rakennustyökaluja, joilla on tarkoitus rakentaa itselle suoja tai kiivetä ylöspäin. Hakku on käytössä niin puun, kiven kuin metallinkin saamiseksi kuin myös hätävara aseena. Rakentaminen mahdollistaakin niin seinien, tornien sekä esimerkiksi erilaisten ansojen rakentamisen.

Fortnite pelaajien suosiossa

Fotniten pelaaminen on monelle hyvin tuttua. Lähes jokainen pelaaja on joskus edes kokeillut pelata Fortnitea ja toiset ovatkin pelin parissa siirtyneet aina ammattilaistasolle asti. Fortnite houkuttelee hyvin ammattilaisia, sillä sen tarjoamat voittopotit ovat hyvin suuria.

Nykyisin on tarjolla jo esimerkiksi Fortnite kerhoja nuoremmille pelaajille. Näissä pelikerhoissa päällimmäinen tarkoitus on pelata yhdessä muiden nuorten kanssa, sekä oppia tiimityöskentelyä ja kommunikointia peleissä. Samalla opitaan itse pelaamista ja kehitellään taitoja pelin suhteen. Fortnite kerhot ovatkin olleet hyvin suosittuja.

Myös nuorille aikuisille Fortnite on mieleen. Pelaaminen on mukavaa ja helppoa, sen idea on helposti ymmärrettävissä. Toki pelaamisessa vaaditaan taitoa, mutta itse pelin kulku on helposti ymmärrettävissä ja peliin pääsee nopeasti sisälle.

Fortnite e-urheiluna

Myös Fortnite on tunnettu kilpapelaamisesta. Epic Games onkin erittäin hyvin tukenut Fortniten e-urheilu mahdollisuuksia, sen ansioista, että Fortniten suosio on kasvanut. Vuonna 2021  Epic Games jakaa muun muassa 100 miljoonaa dollaria voittopotteihin. Epic Games järjestää Fortnite turnauksia niin viikoittain kuin myös kesällä järjestettävän Fortnite World Cupin myös.

E-urheilun parissa Fortnite onkin vakiinnuttanut asemansa varsinkin Epic Gamesin tukemisen ansioista. Epic Games onkin saanut niin kiitosta kuin kritiikkiäkin toiminnastaan. Kiitosta sen vuoksi, että Fortnite on nyt iso osa e-urheilua mutta myös kritiikkiä, kun Epic Gamesin ei koeta antavan e-urheilulle ammattimaista kohtelua. Syitä kritiikkiin on muun muassa sellaiset asiat, kuin uusien esineiden julkaisu juuri ennen turnajaisia tai se, että Kiitospäivän Winter Royal turnauksesta ilmoitettiin vain muutama päivä ennen turnausta. Epic Gamesin ei siis koeta suhtautuvan ammattilaisiin vakavissaan vaan pitävän jopa ajoittain pilkkanaan ammattitasoista pelaamista.

Myös Epic Gamesin turnausten lisäksi on muista turnauksia Fortnitelle. ESL, joka on yksi maailman suurimmista turnausjärjestäjistä, on ottanut Fortniten osaksi turnauksiaan jo vuodesta 2019 alkaen. ESL:n Katowise turnaus onkin hyvin suosittu tänä päivänä.

Suomalaisia Fortnite joukkueita ovat Helsinki REDS, HAVE Gaming sekä Conquer Gaming. Tunnetuimpiin pelaajiin Suomessa taitavat kuulua Lassi ”BELAEU” Kallio ja Konsta ”Kaxie” Kauppinen, jotka ovat yltäneet Fortnite turnauksissa jopa kärkisijoille asti.

Epic Games on myös asettanut huippupelaajiaan pelikieltoon, osan jopa elinikäiseen pelikieltoon. Syynä ovat olleet huijaamiset pelissä ja siksi miljoona tulot. Esimerkiksi Jarvis Khattri on saanut elinikäisen porttikiellon peliin käytettyään pelissä haittaohjelmaa, joka mahdollisti paremman osumisen muihin pelaajiin.

Fortnite yhteenveto

Vaikka Fortnite ei ole aivan uusi peli, on sen suosio silti vielä e-urheilun puolella heikompi kuin monilla peleillä. Kuitenkin myös Fortniten suosio on kasvamassa ja myös turnajaisissa Fortnite on enemmän esillä kuin aiemmin.

Suosio on Fortnitella suuri, peli on niin harrastelijoiden mieleen kuin aloittelevien gamereiden mieleen Fortnite pelikerhoissa. Mutta myös yhä useammat pelaavat sitä ammattilaistasolla. Suosio onkin hyvin suurta ja suosio ei ainakaan vielä ole laantumaan päin.

Fortnite on sekä yksilöpeli, että parina pelaamista kilpailu tasolla. Vaihtoehtoja on siis kaksi ja niistä voi itselleen sopivamman löytää varmasti. Toki sitten kilpailuiden ulkopuolella on erilaisia versioita lisää.

Joka tapauksessa Fortnite on suosittu peli kaikenlaisten pelaajien joukossa ja varmasti se tullaan vielä jatkossakin e-urheilun piirissä näkemään.