CS:GO

CS:GO – Peli jonka suosio on taattu

Counter-Strike: Global Offensive eli CS:GO on tämän hetken tunnetuimpiin ja seuratuimpiin e-urheilupeleihin kuuluvia pelejä. Isoja turnauksia on parhaimmillaan monta kertaa kuukaudessa ja parhaimmillaan palkintorahoja on sadoistatuhansista  ylöspäin. Yhteensä Counter. Strike turnauksissa on tähän päivään mennessä jaettu suunnilleen 60 miljoonaa dollaria, eli n. 50 miljoonaa euroa.

CS:GO:n parhaisiin puoliin kuuluu CS:GO Ranks. Eli mahdollisuus pelata sellaista pelimuotoa, jossa kaikki pelaajat ovat suhteellisen samantasoisia.  Taitotasoja on 18 kappaletta ja niistä alin on nimeltään Hopea l ja korkeimmalla on Kansainvälinen valio.

Mikä CS:GO eli Counter-Strike: Global Offensive?

Counter-Strike: Global Offensive on 12.08.2012 julkaistu ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on samalla neljäs Counter-Strike peli. Sen ovat kehittäneet Valve Corporation sekä Hidden Path Entertainment. Se toimii niin Linuxilla, Mac OS X:llä, PlayStation 3:lla, Windowsilla, Xbox 360:llä ja Xbox One:lle. Peli on julkaistu digitaalisena latauksena Steamissa, PlayStation Networkissä selä Xbox Live Arcade palvelussa.

Muita Counter-Strike pelejä ovat: Counter-Strike (vuodelta 1999), Counter-Strike: Condition Zero (vuodelta 2004), Counter-Strike: Source (myös vuodelta 2004). Kilpailuita on Counter-Striken parissa järjestetty koko 2000 luvun ajan, mutta nykyisin on pelaaminen lähes yksinomaan vain Counter-Strike: Global Offensiven parissa.  

Pelissä kaksi viiden hengen joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan. Toinen joukkue koostuu erikoisjoukoista ja toinen terroristeista. CS:GO on edeltäjiensä kaltainen joukkuepohjainen peli, jossa tavoitteellisuus sekä realismi ovat vahvasti läsnä. Peliä on mahdollisuus pelata niin kilpailullisesti kuin myös rennosti. Kilpailullinen peli kestää maksimissaan yli 1,5 tuntia, joten peli on lopulta äkkiä ohi.

Pelin kulku

Pelin kulku on selkeä ja hyvin yksinkertainen, kun peli alkaa on joukkueen tapettava vihollinen tai suoritettava erilaisia tavoitteita. Pelissä pelataan kierroksia ja yhdessä pelissä on useita kierroksia, jotka päättyvät silloin kun joko tavoitteet on saavutettu tai kaikki  viholliset tapettu. Yleensä kuolleen pelaajan tulee odottaa erän loppuun, jotta hän voi jatkaa peliä. Yksi kierros kestää enimmillään 1:45 minuuttia.

Pelaajat ansaitsevat rahaa pelaamalla hyvin ja siksi erän alussa pelaajat ostavat itselleen aseita ja varusteita tuolla rahalla.  Mistä rahat tulevat? Rahaa saa muun muassa tappamalla vihollisen sekä tavoitteiden suorittamisella eli toisin sanoen terroristien tehtävänä on asentaa pommeja ja erikoisjoukkojen tavoitteena niiden purkaminen. Voiko rahoja menettää?  Kyllä voi, esimerkiksi vahingoittamalla panttivankeja. Kun erä loppuu, niin voittaja joukkueen lisäksi myös häviäjät saavat rahaa, toki  vähemmän kuin voittajat. Mitä rahalla siis voi hankkia?  Erilaisia kranaatteja, kuten savukranaatteja, valokranaatteja, HE-kranaatteja sekä palokranaatteja. Erilaisia aseita pistooleista kaikkein raskaimpiin aseisiin. Varusteita, kuten luotiliivejä sekä kypäriä ja pomminpurkupakkauksen.

Rahat CS:GO:ssa

Rahatilanne on pelin kannalta hyvin oleellinen, sillä ilman, että rahaa on riittävästi, ei voi pelissä myöskään hankkia varusteita riittävästi. Rahamäärän kasvatus onkin hyvin oleellista, sillä siten voi saavuttaa suurtakin etua vastapuoleen verrattuna. Kun peli alkaa niin kaikilla pelaajilla on käytössään 800 dollaria. Ensimmäistä erää kutsutaankin pistoolikierrokseksi ja sen voittaja saa huiman taloudellisen edun vastustajaan nähden.

Pelissä on mahdollista pitää myös eco-kierros, eli jos joukkueella ei ole tarvittavaa määrää rahaa, niin se jättää yhdellä kierroksella hankkimatta varusteita, tai hankkii niitä vain hieman. Tällä tavalla säästyvät rahat seuraavalle kierrokselle ja seuraavalla kierroksella rahaa onkin paljon enemmän. Ase -erät puolestaan ovat niitä eriä, kun pelaajat voivat ostaa kaikki mahdolliset haluamansa aseet ja varusteet. Jos pelataan yhden ottelun eriä, niin niissä lähes aina erät ovat ase -eriä.

Kun puhutaan yhdestä kilpailullisesta pelistä, niin yhteen peliin kuuluu 30 erää, joista lopullisen karttavoiton vie se joukkue, joka saavuttaa ensin 16 erävoittoa. Jos peli päättyy tasapeliin, eli 15–15 tilanteeseen, niin peliä pelataan jatkoaika. Jatkoajan voi voittaa neljällä kierrosvoitolla. Eli tulee tilanne, jossa toinen joukkue ei voi enää voittaa. Pelaajat eivät itse pääse valitsemaan sitä, että ovatko he terroristeja vai erikoisjoukkoja vaan puoli määräytyy satunnaisesti. 15 kierroksen jälkeen osat vaihtuvat ja terroristeista tulee erikoisjoukkoja ja toisinpäin.

Erilaisten karttojen avulla peli on erilaista

Counter-Strike: Global Offencivessa on 7 erilaista karttaa ja ne kaikki vaativat erilaisia taktiikoita sekä aivan eri tavalla tietämystä. Aktiivisia karttoja ovat toistaiseksi Dust II, Mirage, Train, Nuke, Inferno, Cache ja Overpass, mutta karttavalikoima vaihtelee suunnilleen vuoden välein. On hyvä huomioida, että aina ajoittain aktiivisiin karttoihin tehdään pieniä muutoksia, tämä on sen takia, etteivät kartat olisi puolueellisia toista joukkuetta kohtaan. Jokaisella kartalla on kuitenkin jotain yhteistä keskenään. Yhteinen asia kaikilla kartoilla on, että jokaisella kartalla on aina pommeille paikat A ja B.

CS:GO ja ammattitason e-urheilu

Tällä hetkellä CS:GO on yksi maailman suosituimmista e-urheilulajeista, mikä ei ole ihme. Huippuluokan turnauksia ja kilpailuita on ympärimaailmaa toistuvasti läpi kuukauden. Tällä hetkellä kaikkein suurimmat CS:GO turnaukset ovat ”Majorit”, jotka pelataan noin kaksi kertaa vuoden aikana. Majoreihin osallistuu vähintään 16 joukkuetta ja voittopotti on yli miljoonan dollareissa.

Myös Suomessa CS:GO on e-urheiluna suosittua. Suomen menestynein joukkue on nimeltään ENCE, joka on myös maailman 15 parhaan CS:GO joukkueen listalla. Jos taas mietitään yksittäistä suomalaista pelaajaa, niin vain Miikka Kemppi, eli ”suNny” pelaa maailman huipputurnauksissa.

Suurin turnaus on Eleague turnaus, jossa voittopotti on yli miljoona dollaria. Tämä on suuri raha, mutta kun huomioidaan, että esimerkiksi Dota 2 pelin voittopotti oli 2018 25 miljoonaa dollaria, niin ero on hyvin suuri. Suomalaisia pelaajia eo TOP25 listalta löydykään CS:GO:n suhteen. Toistaiseksi menestyneimpiä maita CS:GO:n parissa ovat Tanska, Ruotsi ja USA. Toisaalta CS:GO kilpailuissa ei paljoa Aasian edustajia nähdä.  Palkintorahojen puolelta Kiina on vasta kymmeneksi menestynein.