Starcraft 2 – Yhä suosittu peli turnauksissa 

Starcraft 2 – Yhä suosittu peli turnauksissa 

Starcraft 2 on peli joka tulee mainetta niittävältä Blizzard Entertainmentilta. Starcraft 2: Wings of Liberty  julkaistiin jo vuonna 2010 se pääsi hyvin nopeasti vakiinnuttamaan asemansa reaaliaikaisten strategiapelien joukossa. Starcraft 2 lukeutuu peleihin, joita pystyy pelaamaan niin yksin pelinä kuin myös moninpelinä. Tämä onkin suuri ero muihin tunnettuihin e-urheilu peleihin, kuten Dota 2 ja League of Legends.  Tällä hetkellä Starcraft 2 pelin suosio on korkeimmillaan Etelä-Koreassa, mutta sen suosio ylettyy melko tasaisesti maapallon ympäri.

Starcraft 2 on osa trilogiaa, jonka kaikki osat käsittelevät erilaisia rotuja pelissä. Ensimmäisessä trilogian osassa keskitytään ihmisiin, Terraneihin kun taas toisessa osassa keskittyy Zergeihin ja kolmannessa osassa  Protosseihin. Pelin tarina on näissä kaikissa on erittäin mielenkiintoinen ja oikeastaan jopa erittäin hyvä, eikä se ole tyypillinen ihmiset vastaan ulkoavaruuden oliot peli. 

Starcraft 2 peli on saanut harvinaisen maineen, jo siksi että se  hyvin menestynyt jatko-osa. Starcraft 2:n edeltäjä, “ pikkusisko” on ollut yksi menestynein RTS peli koskaan. Tunnetusti kyseiset pelit ovat hyvin haastavia, ja niissä vaaditaan niin nopeaa ajattelua kuin myös  reagointikykyä. Ei pidä unohtaa että pelissä menestyäkseen vaaditaan myös erinomaista tarkkuutta ja strategioiden tekemistä, ilman kunnollista taustatietoja. Monimuotoisuutensa  vuoksi yksi Starcraft 2:n erikoisuus onkin siinä, että sitä voi pelata 1 vs 1 tyylillä. Kun melkein kaikki muut e-urheilupelit CS:GO mukaan lukien, ovat aina järjestään joukkuepelejä. 

Isoimmat turnaukset

Vaikka pelillä onkin ikää jo 12 vuotta, on se kuitenkin e-urheilun parissa edelleen erittäin suosittu. Kyseisen pelin tiimoilta järjestetään edelleen vuosittain säännöllisesti erilaisia turnauksia. Tosin vuosi 2020 teki poikkeuksen kaikkien peli turnauksien kohdalla, sillä maailman tilanne oli vaikea, eikä mitään turnauksia järjestetty. 

Starcraft 2:lle on järjestetty erilaisia turnauksia ja isoimmat sekä kuuluisimmat ovat WCS 2018 Global Finals, jossa tarjolla oli huima 700 000 dollarin voittopotti. Tämän lisäksi  esimerkiksi Intel Extreme Masters, eli IEM järjestää turnauksia, joissa fiinaalin voittopottina on ällistyttävät 400 000 dollaria.

Starcraft 2:lle kuitenkin ne suurimmat ja spektaakkelimaiset,  joka vuotiset turnaukset järjestävät WCS sekä GSL. World Championship Series eli WCS-liiga on koko vuoden ajan pyörivä tapahtuma, ja sen myötä turnauksia on ympäri maailmaa. Turnauksen varsinaiset finaalit pelataan aina vuoden lopulla Global Finals Blizzcon -tapahtumassa. GSL on siis vahvasti  osallisena WCS:n toimintaa. GSL pitää sisällään aina kolme turnausta sekä lopullisen finaalin. Global StarCraft Leaguessa, eli  GSL:ssä peliä pelaa nimensä mukaisesti pelaajia kaikista eri kansalaisuuksista. Global Finalsissa taas lopulta pelaa vain 16 pelaajaa joka ympäri maailmaa. 

Suomessa tunnettu ammattipelaaja

Joona  “Serral” Sotala on suomalaisena pelaajana niittänyt mainetta ja kunniaa, ja lukeutuukin Starcraft 2  -ammattilaispelaajaksi. Serralin kilpauran merkittävin saavutus on ollut vuosittaisen, MM-tason WCS Global Finals -turnauksen voittaminen, ja tämä tapahtui vuoden 2018 marraskuussa. Serral voitti maailmanmestaruuden  uudelleen IEM Katowice -turnauksessa helmikuussa 2022, joten kyseessä on hyvin tuore tapaus. Suomalainen Joona oli jo vuoteen 2019 mennessä valittu maailman parhaaksi pelaajaksi. Siihen mennessä peleistä oli voitettu noin 600 000 dollaria. 

Suomessa Starcraft 2 on ollut suosituimmillaan tietenkin sen alkutaipaleella, eli  vuosina 2010 ja 2011, jonka jälkeen suosio lähti laskusuuntaan. Tuolloin pelaajia myös Suomesta ollut satoja ja parhaimmillaan päästiin tuhansiin. Euroopan tasolla huipulle ylsivät nimimerkeillä pelaavat “Naama”, “Elfi”, “Welmu” sekä “Satiini”. Kun Starcraft 2 julkaistiin, tuli siitä nopeasti niin suosittu, että myös Suomessa järjestettiin erilaisia turnauksia sekä kilpailuita, ja  parhaimmillaan pää voittopotti oli 10 000 €. Tämä sai pelaajia ympäri maailman matkustamaan Suomeen ja ottamaan osaa turnauksiin.