League of Legends – LOL

League of Legends – LOL eSportsissa

League of Legends eli Riot gamesin 2009 julkaisema taisteluareenamoninpeli sekä strategia peli. Pelissä on kaksi joukkuetta, joissa molemmissa on 5 pelaajaa. Pelissä pelaajat pelaavat yhdessä neljän muun pelaajan kanssa toista joukkuetta vastaan. Versioita on erilaisia, mutta suosituin versio on sellainen, missä tuhotaan vastajoukkueen tukikohdan Nexus.

League of Legendsin parhaisiin puoliin kuuluu se, että jokainen ottelu on erilainen. Kun peli alkaa, ovat hahmot heikkoja, mutta niiden voimat kasvavat pelin edetessä.

Pelin idea

Varsinaista juonta ei pelissä ole, kuten joissain muissa peleissä. League of Legends onkin taisteluareenamoninpeli, jonka ideana on tuhota vastapuolen nexus. Voittaja on se joukkue, joka ensimmäisenä tuhoaa Nexuksen. Ottelussa pelaa aina kaksi viiden hengen joukkuetta, eli yksin sitä ei voi pelata. Peli kentällä on kolme linjaa, eli top lane, middle lane ja bottom lane. Sen lisäksi linjojen välissä on metsä, jossa syntyy hirviöitä. Kun hirviöitä tappaa, saa palkakseen rahaa sekä kokemusta.

Jokaisessa linjassa on 3 tornia, jotka pitää kaikki tuhota, jotta seuraavalle tornille eteneminen on mahdollista. Nexus puolestaan löytyy joukkueen tukikohdasta. Jotta tukikohtaa suojelevat tornit voi tuhota, on ensin tuhottava inhibitor, mikä puolestaan löytyy linjan viimeisen tornin takaa. .

Miten peli alkaa? Jokainen peli alkaa aina sillä, että pelaajat valitsevat Champion selectistä oman hahmonsa. Tuolla hahmolla pelaaja pelaa ja hahmoja on valittavissa 142 eri hahmoa. Hahmoja vaihdellaan pitkin pelin ja vaikka jokaisella hahmolla on oma tarinansa, niin se ei peliin vaikuta.

Pelin onnistumisen kannalta on oleellista, että hahmon erityisominaisuudet ja kokemustaso ovat hyvät ja yhteensopivat tiimin muiden pelaajien hahmojen kanssa. Pelin aikana hahmon kokemustaso voi nousta. Jos pelaaja pelaa tarpeeksi kauan, voi hän onnistua myös kykybonuksien keräämisessä, jolloin erikoisominaisuudet paranevat.

Miksi valita LoL eli league of Legends?

League of Legends on peli niille pelaajille, joille strategioiminen sekä tiimityöskentely kuuluvat asiaan. Pelissä vaaditaan nopeita refleksejä, eikä yksikään peli ole samanlainen kuin edellinen. Pelissä tarvitaankin niin kärsivällisyyttä, päättelykykyä, hyvää kommunikointia ja ongelman ratkaisukykyä.

League of Legends on haastava peli, jossa voit pelata joko tutun joukkueen kanssa tai täysin tuntemattomien pelaajien kanssa samassa tiimissä. Yksin pelaaminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

Yksi peli kestää aina 20–60 minuuttia, joten se vaatii myös pitkäkestoista keskittymistä. Kun peli on käynnissä, ei ole mahdollisuutta keskeyttää vaan ottelu pitää pelata loppuun asti. Jos yksi pelaaja keskeyttää kesken pelin, on se muille pelaajille todella ikävää, joten pelaamaan olisi hyvä ryhtyä vain, jos siihen oikeasti voi sitoutua tunniksi.

League of Legends ja e-urheilu

League of Legends eli LOL on suosituimpia e-urheiluita. Kun katsoo katsojamääriä, niin League of Legends on selkeästi suosituin katsottava. Esimerkiksi vuonna 2018 sitä seurasi 100 miljoonaa ihmistä ympäri maailman.

Alun perin on League of Legendsia pelattu laneissa ja niitä striimattiin netin välityksellä. Kuitenkin vuonna 2013 Riot Games perusti League of Legendsille liiga systeemin. Näin jokaiselle alueelle saatiin oma liigansa. Mitkä siis ovat tällä hetkellä suurimpia liigoja?  Suurimpia näistä liigoista ovat LEC,LCS, LCK, LPL ja LMS. Liigat ovat hyvin suosittuja seurattavia ja niitä seuraa viikoittain miljoonat katsojat.

Liigakausi League of Legendsin suhteen koostuu kahdesta kaudesta, jotka ovat kevät kausi ja kesäkausi. Kun kevät kausi lähenee loppuaan, niin jokaiselta alueelta pääsee kevään mestari pelaamaan Mid Season Invitationaliin (MSI), Kesä kauden mestarit puolestaan pääsevät pelaamaan World Championship peleihin. League of Legendsillä ei ole näiden kahden turnauksen jälkeen muita kansainvälisiä turnauksia tällä hetkellä.

Tässä TOP 10 lista eniten League of Legends -pelissä tienanneista pelaajista ja heidän turnausvoitoistaan. Kun lista katsoo, niin huomaa kuinka suuret rahat League of Legendsissä pyörii.

  1. Korea Faker Lee, Sang Hyeok 1,175,927.15 USD
  2. Korea Duke Lee, Ho Seong 921,111.09 USD
  3. Korea Wolf Lee, Jae Wan 913,084.70 USD
  4. Korea Bang Bae, Jun Sik 910,451.46 USD
  5. Korea Bengi Bae, Seong Ung 810,683.00 USD
  6. Korea Blank Kang, Sun Gu 559,518.75 USD
  7. Korea Ambition Kang, Chan Yong 553,234.20 USD
  8. Korea Rookie Song, Eui Jin 530,739.50 USD
  9. China Uzi Jian, Zihao 512,733.39 USD
  10. China Ning Gao, Zhen Ning 486,901.67 USD

LOL Suomessa

Suomessa League of Legendsiä ei pelata yhtä intohimoisesti kuin muualla. Toistaiseksi näin suositussa pelissä ei ole pahemmin suomalaisia pelaajia, saati joukkueita näkynyt. Käytännössä on vain yksi poikkeus, eli Lauri ”Cyanide” Happonen. Hän voitti maailmanmestaruuden ihan ensimmäisellä kaudella, jolloin peli oli vielä hyvin pitkälti alkutekijöissään.

Matti ”WhiteKnight” Sormunen ja Aleksi ”Hiiva” Kaikkonenovat myös League of Legendsin parissa päässeet parhaimmalle ammattitasolle, mutta vain lyhyeksi aikaa. Tällä hetkellä Suomessa onkin vain FEL-liigaa LOLin parissa, eli amatööritasoa. Kuitenkin LOL kilpailuita ja turnajaisia nähdään myös Suomessa lan -tapahtumissa sekä LoLin SM kilpailuissa. Suomen Elektronisen Urheilun Liitto eli SEUL järjestää myös League of Legends -turnajaisia

League of Legeds yhteenveto

Pelinä LOL on yksi parhaista, vaikkei sen parissa suomalaisia huippuammattilaisia olekaan. Peli on suhteellisen helppo ja selkeä ymmärtää, vaikka itse ottelu voikin olla haastava. Jotta pelissä tulee erittäin hyväksi, onkin pelissä osattava lukea vastustajaa sekä osattava kommunikoida oman joukkueen kanssa.

League of Legends on peli, joka vie mukanaan. Se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta peli itsessään voi hyvinkin olla sen arvoinen.