Starcraft 2

Starcraft 2

Starcraft 2 on mitä mahtavin peli Blizzard Entertainmentilta. Starcraft 2: Wings of Liberty onkin julkaistu jo vuonna 2010 ja se on hyvin vakiinnuttanut asemansa reaaliaikaisten strategiapelien joukossa. Starcraft 2 kuuluu niihin peleihin, joita on mahdollista pelata sekä yksin, että moninpelinä. Tällä hetkellä Starcraft 2 on suosituin peli Etelä-Koreassa, mutta sen suosio ylettyy ihan joka puolelle.

Starcraft 2 on osa trilogiaa, jonka kaikki osat käsittelevät eri rotuja pelissä. Siinä missä ensimmäinen osa keskittyy ihmisiin (Terraneihin) niin toinen osa keskittyy Zergeihin ja kolmas osa Protosseihin. Pelin tarina onkin erittäin hyvä ja se ei ole se kaikkein tyypillisin ihmiset vastaan ulkoavaruuden oliot peli, sillä  siinä on twisti, jota ei osaa odottaa. Tarina on kaikin puolin hyvä niin ensimmäisessä Starcraftissa kuin Starcraft 2:ssa.

Starcraft 2 on siinä mielessä harvinaisuus, että ensinnäkin se on hyvin menestynyt jatko-osa. Starcraft 2:n edeltäjä oli varmasti menestynein rts peli ikinä. Starcraft peleistä tekee suositun juuri se, millaisia ne ovat. Starcraftit ovat tunnetusti hyvin haastavia, niissä vaaditaan nopeaa ajattelua sekä reagointia. Myös tarkkuun ja strategioiden tekeminen ilman kunnollista tietoa ovat tarvittavia. Yksi Starcraft 2:n erikoisuus on, että poiketen muista e-urheilun peleistä, sitä voi pelata 1 vs 1 tyylillä. Lähes kaikki e-urheilupelit ovat aina joukkuepelejä.

Pelin kulku

Starcraft 2 alkaa ajasta, joka on neljä vuotta edeltävän osan, eli Starcraft: Brood Warin jälkeen. Suurin osa vahingoista, joita tuolloin ollut Brood War aiheutti, on jo korjattu. Pelissä ihmisten asuttamia maailmoja hallitsee Arcturus Mengskin hallitsema Terran Dominion. Planeetat, joita Terran Dominion hallitsee, ovat tyrannian alla ja siksi vapausjärjestö Raynor’s Raiders yrittää syrjäyttää tyrannit. Mediassa Mengsk on leimannut Raynorin terroristiksi, mikä haittaa Raynorin toimia. Samaan aikaan Sarah Kerrigan, Zergien Queen of Blades alkaa valmistautua uuteen sotaan.

Starcraft 2:ssa pelaaja valitsee oman rotunsa, eli ihmisen, zergin tai protossin. Jokainen pelaaja aloittaa 5 työntekijällä sekä yhdellä tukikohdalla. Pelin ideana on kasvattaa rahatilannetta mineraaleja hankkimalla ja viljelemällä kaasua. Mitä enemmän varallisuutta pelissä kertyy, sitä enemmän on mahdollista rakentaa rakennuksia sekä kasvattaa armeijaa. Samalla varallisuus myös mahdollistaa sen, että armeijaa voi kehittää. Erilaiset rakennukset mahdollistavat erilaisten asioiden kehittämisen.

Pelissä voittajaksi selviytyy se, joka ensimmäisenä tuhoaa tukikohdan vastapuolelta. Yleensä peli on 1 vs 1, mutta se voi olla myös 2 vs 2 sekä 8 vs 8.  

E-urheilu Starcraft 2:n merkeissä

E-urheilun parissa Starcraft 2 on edelleen ihan suosittu, vaikka peli on jo 10 vuoden juhlapäivän ohittanut hyvä tovi sitten. Pelillä onkin edelleen säännöllisesti turnajaisia, vaikka vuoden 2020 aikana pandemia valitettavasti teki oman osuutensa turnauksille, eikä niitä järjestetty.

Erilaisia turnauksia Starcraft 2:lle ovat WCS 2018 Global Finals, jossa on tarjolla 700 000 dollarin  voittopotti. Sen lisäksi Intel Extreme Masters (IEM) järjestää turnauksia, joissa voittopottina finaalissa on jopa 400 000 dollaria.

Kuitenkin Starcraft 2:lle suurimmat ja mahtavimmat joka vuotiset turnaukset järjestävät WCS sekä GSL. World Championship Series (WCS-liiga) on ympäri vuoden pyörivä tapahtuma, jossa turnauksia on joka puolella maailmaa. Finaalit pelataan loppuvuodesta Global Finals Blizzcon -tapahtumassa. Kykyisin GSL onkin siis osallisena WCS:n toimintaa ja näin sekin pyörii läpi vuoden. GSL pitää sisällään kolme turnausta sekä finaalin. Global StarCraft Leaguessa (GSL) pelaa nimensä mukaisesti pelaajia kaikista eri kansalaisuuksista. Global Finalsissa pelaa lopulta aina 16 pelaajaa joka puolelta maailmaa.  

Suomalaiset ja Starcraft 2

Suomalaisista tunnetuin Starcraft 2 pelaaja on Joona ”Serral” Sotala, joka oli jo vuoteen 2019 mennessä valittu maailman parhaaksi pelaajaksi. Serral olikin tuolloin vuoteen 2019 mennessä voittanut peleissä noin 600 000 dollaria.

Mikä teki Serralasta tunnetun Starcraft 2 pelaajan?  Etelä-Korea on Starcraft 2 pelissä aina ollut ylivoimainen ja peliin suhtaudutaan hyvin fanaattisesti. Vuonna 2018 Serral voitti monia turnauksia, mutta niistä suurin oli aiemmin mainittu Global Finals.

Ylipäätään Suomessa Starcraft 2 on ollut suosituimmillaan ihan alkutaipaleellaan vuosina 2010 ja 2011, sen jälkeen suosio on laskenut. Alkuvaiheessa on pelaajia myös Suomessa ollut satoja ja parhaimmillaan jopa tuhansia. Huippupelaajia Euroopan tasolla olivat Naama, Elfi, Welmu sekä Satiini. Tuohon aikaan Starcraft 2 oli niin suosittua, että jopa Suomessa oli turnajaisia ja kilpailuita, joissa parhaimmillaan voittopottina oli 10 000 €. Pelaajia saapuikin Suomessa pidettäviin turnajaisiin joka puolelta maailmaa.

Ajat ovat muuttunut kymmenen vuoden aikana ja nykyisin Serral on ainoa Suomalainen pelaaja, joka on yltänyt WCS-tasolle. Samalla kun vanhat huippupelaajat ovat lopettaneet, ei uusia huippupelaajia ole ilmestynyt.  Enää pelaajamäärätkään eivät ole niin suuria.

Yhteenveto Starcraft 2

Starcraft 2 onkin aikansa haamu, joka silti vie yhä mukanaan. Peli on hyvin suosittu Etelä-Koreassa, mutta Suomessa sen suosio on heikentynyt. Kuitenkin 10-vuotias peli on edelleen maailmalla suosittu ja sen huippupelaaja listoilla keikkuu myös suomalainen pelaaja Serral.

Vaikka Starcraft 2 ei haasta suuria pelejä, kuten LOL, Dota 2 tai CS:GO, niin sinnikkäästi se jatkaa suosiossa ja kerää pelaajia. Turnauksissa on yhä vilskettä ja voittopotit ovat mukavan suuruisia. Strategiapelinä Starcraft 2 on vertaansa vailla edelleen, sillä se vaatii pelaajalta tarkkaavaisuutta sekä nopeita reaktioita. Yksi syy varmasti suosion kestoon löytyykin hyvästä tarinasta sekä pelin haastavuudesta.