Turnauksiin osallistuminen on tärkeä osa CS:GO e-urheilua

Turnauksiin osallistuminen on tärkeä osa CS:GO e-urheilua

E-urheilu on nykyisin hyvin suuressa suosiossa. E-urheilijat, fanit sekä vedonlyöjät odottavat aina erityisesti suurimpia turnauksia. Vuoteen osuu lukuisia erilaisia turnauksia, eikä ole kuukautta ilman otteluita. Osa turnauksista on suuria ja kestävät pitkän aikaa, toiset taas ovat lyhyitä, vain päivän kestoisia. Viime vuodet ovat olleet haastavia myös e-urheilulle, vaikka suoranaisesti maailman tilanne ei e-urheiluun vaikuttanut. Turnauksista erityisesti LAN-turnaukset aiheuttivat ongelmia rajoituksista johtuen. Tilanne on kuitenkin ollut helpottumassa jo tovin ja pelaaminen on alkanut taas kukoistaa vuoden 2022 aikana. 

Turnaukset, joissa CS:GO:ta pelataan tarjoavat erilaisilla summilla palkintoja. Voittopotissa voi olla niin muutamia tuhansia euroja, kuin jopa miljoonia euroja. Summa riippuu siitä, kuka kilpailun järjestää. Suuret turnaukset yleensä tarjoavat myös suuremman voittopotin. Esimerkiksi Major -turnauksessa voittopotti on peräti miljoona dollaria. Samalla Prime League Female Season 1 tarjoaa vain 6 000 euron voittopottia. On selvää, että voittopotin suuruuteen vaikuttaa myös tapahtuman kiinnostavuus. Suuremman huomion saava turnaus kerää myös enemmän katsojia. 

CS:GO – taktinen ammuntapeli

CS:GO, eli Counter Strike: Global Offensive on Valve Corporationin kehittämä moninpeli. Kyseessä on taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on myös suosittu e-urheilu kilpailuissa. CS:GO on neljäs Counter Strike peli, joka on ilmestynyt jo vuonna 2012. Vielä tänä päivänäkin CS:GO on yksi suosituimmista ensimmäisen persoonan ammuntapeleistä. Se on myös pysynyt suosiossa myös e-urheilu pelien parissa. Voittoja turnauksissa on jaettu jo lähes 100 miljoonan dollarin edestä vuosien varrella. 

Pelin idea on helppo. Kaksi joukkuetta kilpailevat toisiaan vastaan. Molemmissa joukkueissa on viisi pelaaja. Pelin aluksi arvotaan kummalla puolella kumpikin joukkue pelaa. Toinen joukkue tulee edustamaan poliisin erikoisjoukkoja ja toinen terroristeja. Puolivälissä ottelua puolet vaihtuvat. Yksi ottelu kestää noin 30 kierrosta, joista kukin kestää keskimäärin 1 min ja 45 sek. Verrattuna erilaisiin peleihin, CS:GO on hyvin nopeatempoinen. Ottelu kestää keskimäärin 50 minuuttia, mutta samalla ottelu koostuu 30 lyhyestä kilpailusta. Toisaalta taas esimerkiksi  League of Legends ottelu voi kestää keskimäärin 45 minuuttia, mutta peli ei sisällä erillisiä kierroksia vaan ottelu pelataan yhteen putkeen. 

Turnausten suosio

Turnausten suosiolla on merkitystä myös CS:GO pelaajille. Pelaajille tuottoisimpia turnauksia ovat IEM Katowise, joka pelataan helmikuun loppupuolella. Vuonna 2022 palkintopottina oli peräti miljonaa dollaria. Maaliskuussa käynnistyi puolestaan ESL Pro League Season 15, jonka voittopottina on peräti 823 000 dollaria. Mutta Major turnaus on ehdottomasti kaikkein odotetuin turnaus, joka pelataan peräti kahteen kertaan vuoden 2022 aikana. Suosio näkyy sekä voittopoteissa, että katsoja määrissä. 

Vuoden 2021 lokakuussa järjestetty Major-turnaus rikkoi useita ennätyksiä juuri katsojien määrässä. Katsojia turnauksella oli peräti 2,7 miljoonaa. Määrään voi toki vaikuttaa se, että PGL Stockholm Major oli ensimmäinen suuri turnaus sitten vuoden 2019. Katsojamäärä onkin hyvin lähellä samaa, jonka Fortnite keräsi Fortnite World Cupissa jo vuonna 2019. Onkin mielenkiintoista seurata, kuinka CS:GO:n suosio tulee näkymään vuoden 2022 Major turnauksissa. 

Turnauksia CS:GO pelaajille ja faneille löytyy ympäri vuoden, mutta ssuosituimmat turnaukset ovat harvemmin. On kuitenkin selvää, että CS:GO on pitänyt paikkansa fanien sekä vedonlyöjien suosiossa. CS:GO tuo mukanaan aina aktiivisen vuoden sekä faneille, että pelaajille ympäri maailman. CS:GO on vallannut maailman joka kolkan, minkä ansiosta otteluita on ympäri maailman ja pelaajat koostuvat lukuisista eri kansalaisuuksista.