Starcraft 2 ja Twitch

Starcraft 2 ja Twitch

Starcraft 2 on yksi suosituimpia reaaliaikaisia strategiapelejä, joita pelataan yksin. Peli on tunnettu e-urheilun parissa, jossa sitä rakastavat niin pelaajat, fanit kuin myös vedonlyöjät. Vuonna 2010 julkaistu peli ei ole vielä menettänyt suosiotaan, vaan suosio on pysynyt kaikin puolin vakaana viimeiset vuodet. Starcraft 2: Wings of Liberty on Blizzard Entertainmentin käsialaa oleva peli, jota voi pelata sekä yksinpelinä, että moninpelinä. E-urheilun puolella suuressa suosiossa ovat muun muassa League of Legends, CS:GO sekä Dota 2, joista kaikki ovat joukkuepelejä. Näin ollen Starcraft 2 tuo e-urheiluun raikkaan tuulahduksen olemalla erilainen. 

Myös suomalaiset pelaajat ovat löytäneet Starcraft 2 pelin. Tunnetuin suomalainen Starcraft 2 pelaaja on Joona “Serral” Sotala, joka voittanut tähän päivään mennessä kaksi kertaa maailmanmestaruuden. Ensimmäisellä kerralla voitto tuli kotiin vuonna 2018, seuraavalla kerralla suositusta ja arvostetusta IEM Katowise -suurturnauksesta vuonna 2022. Sotalan uralle on mahtunut lukuisia voittoja, mutta niistä arvostetuimpia lienee juuri IEM Katowise -suurturnauksen voittaminen. Myös palkinnot Starcraft 2 otteluissa ovat mielekkäitä, sillä IEM Katowisen voittopottina oli suunnilleen 150 000 €.

Starcraft 2 pähkinänkuoressa

Starcraft 2 on yksi ensimmäisistä e-urheiluksi päätyneistä peleistä. Sen osuus kilpapelaamisen syntyyn on ollut kiistatta erittäin suuri. Nykyisin Starcraft 2:sta pelataan ympäri maailman, mutta erityisesti Etelä-Koreassa, missä se houkuttelee suurimman osan yleisöstä otteluita seuraamaan.  

Pelissä on kolme erilaista rotua, joista pelaaja valitsee itselleen sopivimman. Jokaisella rodulla on sekä heikkouksia, että vahvuuksia, joten valinta ei ole helppo. On hyvin yleistä, että kun pelaaja valitsee rodun, hän pelaa samalla rodulla koko uransa. Tämä johtuu siitä, että rodun oppiminen vie aikaa. Samalla pelaajan tulee luoda myös taktiikoita sekä perehtyä erilaisiin yksityiskohtiin. 

Mikä on Twitch? 

Twitch on suoratoisto, eli striimauspalvelu, joka on perustettu jo vuonna 2011 Yhdysvalloissa. Periaatteessa Twitchissä voi striimata niin pelejä, ruoanlaittoa, ruokailua, sekä erilaisia harrastuksia ja  keskusteluohjelmia. Palvelusta voi löytää hyvin paljon erilaista sisältöä, mutta pääpaino on kuitenkin pelaamisessa. Pelaaminen voi tapahtua niin tietokoneilla kuin konsoleilla. Nykyisin useita e-urheilulajeja pelataan myös konsoleilla, näistä esimerkkinä voidaan pitää Fortnitea. Pelaamisen striimaaminen onkin yksi e-urheilun tukipilareista, mikä näkyy hyvin myös Twitchissä.

Twitch on hyvin tarkka imagostaan sekä säännöistä. Säännöt ovat tiukkoja ja voivat aiheuttaa tilin jäädyttämisen tai jopa pysyvän porttikiellon Twitchiin. Säännöt ovat samat kaikille ja vuosien varrella myös suosittuja striimaajia on sivustolta poistettu sääntöjen vastaisen käytöksen vuoksi. Onkin selvää, että e-urheilupiireissä säännöt otetaan vakavasti, sillä kukaan ei halua tulojensa kärsivän siksi, että mokaavat palvelussa. 

Starcraft 2 ja suosio Twitchissä

Starcraft 2 on yksi ensimmäisiä e-urheilun lajeja, jotka ovat tuoneet samalla e-urheilun suuren yleisön eteen. Twitchin mukaan suurimmillaan seuraajia on pelillä ollut marraskuussa 2018, kun otteluita seurasi samaan aikaan yli 150 000 henkeä. Nykyisin suurimmat katsojamäärät Starcraft 2 kerää nimenomaan suurimpien turnausten aikaan, eivätkä katsojamäärät enää ole aivan yhtä suuria kuin vuosia sitten. Osa syynä on, että moninpelit, kuten Dota 2 ja League of Legends keräävät katsojia paljon.

Starcraftia striimataan paljon, eikä ole ihme, että hieman yli puolet striimeistä ovat englanniksi. Seuraavaksi eniten peliä striimataan koreaksi, mikä ei yllätä, sillä Etelä-Koreassa peli on erittäin suosittu. Lisäksi striimejä löytyy venäjäksi, espanjaksi kuin esimerkiksi saksaksi. Starcraft 2 houkuttelee katsojia eri puolilta maailmaa, erilaisin kielin. Vaikka Starcraft 2 ei elä enää kaikkein menestyneimpiä hetkiään, on sillä yhä uskollisia faneja.