Kiinnostus e-urheiluun nousee koko ajan

Kun katsotaan ajassa taaksepäin, on mielenkiintoista huomata kuinka e-urheilun suosio on kasvanut vuosikymmenien vieriessä. Vielä 2000-luvun alussa e-urheilijoita ei pidetty erityisen mielenkiintoisina hahmoina, vaan yleinen ajatus oli, että pelaajat ovat vain laiskoja nörttejä – sillä jokainen tuntemisen arvoinen henkilö harrasti jalkapalloa tai jääkiekkoa tai muita suosittuja lajeja. E-urheilijat eivät onneksi tästä välittäneet, vaan tekivät sitä mistä nauttivat.

Nykyisin on kuitenkin selvää, että myös e-urheilijat ovat ansainneet paikkansa kiinnostuksen kohteena. Enää heitä ei unohdeta uutisoinnissa tai esimerkiksi vedonlyöntisivustoilla – itse asiassa nykyisin erilaiset tavat lyödä vetoa e-urheilusta ovat suosiossa. Monet sivustot tarjoavat esimerkiksi virtuaaliurheilun ja perinteisen  vedonlyönnin ohella livevetoja. Jännittävien ja käänteitä täynnä olevien turnausten ansiosta liveveto e-urheilusta on yksi suosituimmista tavoista lyödävetoa.

Kiinnostus e-urheiluun näkyy kuitenkin kokonaisuutena, eikä ainoastaan vedonlyönnin saralla. Nykyisin on paljon tavanomaisempaa, että uutisissa näkyy otsikoita suurista e-urheilun tapahtumista tai pelaajien haastatteluja. Monet harrastelija pelaajat kertovat avoimesti tähtäävänsä e-urheilussa huipulle – eikä katsetta enää paineta unelmien edessä. E-urheilu on vihdoin nousemassa yhtä suosituksi kuin perinteinenkin urheilu.

E-urheilun suurimmat pelit

Useat e-urheilussa suositut pelit ovat olleet suosittuja jo vuosien ajan. Legendaarisimpiin peleihin kuuluvat varmasti Starcraft 2, League of Legends sekä World of Warcraft. Silti myös uusia pelejä nousee aina ajoittain listoille. Viimeisimpiin kuulunee Fortnite, joka on myös jo vuosien ajan ollut pelaajien suosiossa niin yksin kuin yhdessä pelattuna.

Suurimmat voitot ovat tarjolla seuraavien pelien suurimmissa turnauksissa:

 • Dota 2
 • Counter Strike: Global Offensive
 • League of Legends
 • Starcraft 2
 • Overwatch

Pelaajat eivät kuitenkaan valitse peliään sillä ajatuksella, että mistä voi voittaa suurimpia voittoja. Pelaamiseen tarvitaan aitoa kiinnostusta ja intoa, jotta pelit kulkevat – jolloin itselle oikeasti mieleisen pelin valinta voi osoittautua äärimmäisen tärkeäksi seikaksi.

E-urheilijat ovat nykyisin kuin jalkapallon mestarit

Nykyisin ajatus e-urheilijasta ei ole enää stereotypinen nörtti, joka istuu tietokoneensa äärellä ikkunattomassa huoneessa koko päivän ajan. E-urheilijat ovat kuten muutkin urheilijat, heillä on omat faninsa ja omat sponsorinsa. Pelaajia seurataan ja haastatellaan usein – he ovat aivan samanlaisia kuin me kaikki muutkin.

Myös Suomesta  on noussut e-urheilun kärkeen useita pelaajia. He ovat nousseet e-urheilun kentillä korkealle ja menestyneet niin itsenäisesti kuin myös osina joukkuetta. Taustalla on paljon harjoittelua, joka liittyy kokonaisvaltaisesti koko pelaajan hyvinvointiin sekä onnistumiseen. Ei riitä, että pelaaja harjoittelee pelaamista ja analysoi pelejään – pelaajan tulee myös olla fyysisesti ja psyykkisesti kykenevä pelaamaan turnauksissa ja osana joukkuetta. 

Suomalaisia pelaajia ovat muun muassa:

 • Joona “Serral” Sotala – Starcraft 2
 • Aleksi “allu” Jalli – CS:GO
 • Jere “sergej” Salo – CS:GO
 • Aleksi “Aleksib” Virolainen – CS:GO
 • Lasse “MATUMBAMAN” Urpalainen – Dota 2
 • Jere “JerAx” Vainikka – Dota 2
 • Topias “Topson” Taavitsainen – Dota 2
 • Juhani “Kantoraketti” Toivonen – Rainbow Six: Siege
 • Joonas “jNSzki” Savolainen – Rainbow Six: Siege

Näistä urheilijoista jokainen on menestynyt oman pelinsä parissa, eikä tässä tietenkään ollut kaikkia suosituimpia pelaajia. Jesse “JerAx” Vainikka on matkan varrella pitänyt kahden vuoden tauon, mutta palannut jälleen pelien pariin. Lasse “MATUMBAMAN” Urpalainen, Jere “JerAx” Vainikka sekä Topias “Topson” Taavitsainen tunnetaankin Suomen menestyneimpinä pelaajina, joiden tulot ovat nousseet miljooniin dollareihin.

Puhuttaessa kuitenkin suomalaisista pelaajista, on ehdottoman tärkeää mainita Starcraft 2 parissa vaikuttava Joona “Serral” Sotala, joka on onnistunut nappaamaan maailmanmestaruuksia sekä nousemaan listoilla erittäin korkealle. Serral on noussut nuoresta iästään huolimatta nopeasti maineeseen Starcraft 2 parissa, jossa tyypillisesti maaailmanmestaruudet ovat menneet Etelä-Koreaan. E-urheilijoita seurataan tiuhaan, mikä näkyy myös lehdistössä. Erityisesti suomalaisissa lehdissä seurataan juuri suomalaisten pelaajien taivalta, niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Tulevina vuosina onkin odotettavissa, että e-urheilu saa lisää palstatilaa ja pelaajat huomataan entistä paremmin.